dinsdag 8 juni 2021

Murgh Makhani (Butter chicken)

(naar een recept van de zwager van Roeland)

Lekker met basmatirijst en/of naans

Ingrediënten

Optioneel: Garam Masala

  • 3/4 eetlepel laurierblad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1/3 cup korianderzaad
  • 3/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 3/4 theelepel kruidnagel
  • 1 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 1/2 theelepel zwarte komijn

Marinade en kip

  • 1 kilo kipdij
  • 2 theelepels fenegriekzaad, geroosterd en gemalen (maak in totaal 3-4, ook voor saus)
  • 60ml volle (Griekse) yoghurt
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kala namak (himalayazout)
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 duim gember, geraspt (maak 2 duim, ook voor de saus)
  • Limoen

Saus

  • 2 blikken tomaat (evt. in stukjes) of equivalent in vers
  • 2 theelepels fenegriekzaad, geroosterd en gemalen
  • 1 eetlepel chili- of cayennepoeder (of naar smaak bijstellen naar beneden)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • 1 kardamompeul
  • 1 kruidnagel
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1/2 eetlepel zout
  • 12-15 cashewnoten
  • 1-2 theelepels suiker, of meer als de saus te scherp is.
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 duim gember, geraspt
  • 4 tenen knoflook, geraspt
  • 120ml room
  • 4 eetlepels boter
  • (optioneel) groene chilipepers naar smaak

Bereiding

Optioneel: Garam Masala

  • Rooster alle hele ingrediënten, behalve de laurier
  • Maal fijn in een maalmachine of vijzel

Marinade en kip

  • Meng alle ingrediënten, behalve de limoen, en laat intrekken. Langer is beter.
  • Rijg de kip eventueel aan spiezen en grill/BBQ af.
  • Maak af met de limoen

Saus en afronding

  • Doe alle ingrediënten, behalve de room en boter, in een pan. Kook tot de cashews zacht zijn.
  • Blender af, passeer eventueel door een zeef.
  • Verhit de saus opnieuw, werk naar de gewenste consistentie.
  • Doe de kip in de saus.
  • Voeg de room en boter toe en serveer met de rijst en/of naan.

Geen opmerkingen: