dinsdag 8 juni 2021

Vissoep

(gebaseerd op de Cornish Fish Soup uit Kitchen Secrets van Raymond Blanc)

Lekker met vers afgebakken stokbrood en kaasjes.

Ingrediënten

  • 1 gele ui, brunoise
  • Afsnijdsels van een venkelknol (gebruik de knol bijvoorbeeld voor venkelrisotto), brunoise
  • 1 stengel bleekselderij, brunoise
  • 1 peen, brunoise
  • 5 tenen knoflook
  • 2x400 gram tomaten in blik
  • Plukje saffraan, geweekt in een beetje heet water en wat olijfolie
  • Snuf cayennepeper
  • Visbouillon (blokjes kan, fond is lekkerder, zelfgemaakt nog lekkerder)
  • Visfilets naar smaak (zalm, kabeljauw, pieterman, ...). De bouillabaisemix van de Hanos werkt prima. Zorg voor stukjes van ca. 1,5cm zodat ze goed op de lepel kunnen maar niet uit elkaar vallen.
  • Glas droge witte wijn
  • Shot Pernod

Optioneel: ingrediënten voor de rouille

  • 1 eigeel op kamertemperatuur
  • Snuf zout
  • Snuf witte peper
  • 1 teen knoflook, gepureerd
  • Plukje saffraan
  • 125ml neutrale olie op kamertemperatuur
  • Citroensap

Optioneel: Bereiding rouille

  • Combineer alle ingrediënten behalve de olie en het citroensap in een kom of beker
  • Maak een mayonaise: voeg de olie langzaam en emulgeer het geheel
  • Proef af en breng de consistentie en smaak op peil met citroensap/zout/peper.
  • Schep desgewenst wat rouille in de soep.

Bereiding soep

  • Marineer de vis met de saffraan/water/oliemix, half uur of langer
  • Zweet de groenten en knoflook zachtjes aan met een snuf zout, wel zacht maar niet bruin
  • Blus af met de witte wijn en de Pernod, laat pruttelen tot het vocht verdampt is
  • Voeg de tomaten toe, even kort aanzetten
  • Voeg water toe, hoeveelheid afhankelijk van de visbouillon die je gebruikt. Bij 2 blokjes rond de 1 liter water. Bij fond of eigen bouillon afpassen naar behoefte en smaak.
  • Laat ca. 10 minuten tegen de kook aan en blender af
  • Pas de dikte aan door wat langer in te koken of wat vocht toe te voegen
  • Doe op het laatste moment de vis in de soep, en laat kort meegaren. Een paar minuten is genoeg.
  • Proef af met peper, zout en/of cayennepeper. Als de soep wat flauw is, kan een scheut citroensap ook helpen.

Geen opmerkingen: